Ons aanraden:
   

Volg Hondengekte.nl op Facebook

   
   

Mijten en schurft bij honden
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0% (0 Votes)
Gegevens

Mijten zijn zeer kleine beestjes die alleen met een microscoop waarneembaar zijn. Er zijn diverse soorten mijt. De meest voorkomende mijten veroorzaken schurft of oorschurft.

Schurftmijt (scabiës)

Diagnose en behandeling van schurftmijt  gebeurt altijd via de dierenarts. Mijten graven diepe gangen in de opperhuid van je hond, waar de vrouwtjes hun eieren leggen. Door het graven wordt de huid omhoog geduwd en zullen er korstjes ontstaan op de huid die ontzettend jeuken. Een hond met mijt zal vaak kale plekken hebben op de ellebogen, poten, oren en de snuit. De behandeling kan moeilijk en langdurig zijn. Mensen kunnen ook besmet raken, al blijven mijten maar enkele dagen in leven op de mens. Bepaalde hondenrassen en lijnen (families) zijn extra gevoelig voor mijten.


Oormijt (Otodectes cynotis)

Bij oormijt (oorschurft) leven de mijten in de gehoorgang van de hond. Ook deze mijt is zeer besmettelijk. Een hond met oorschurft zal voortdurend met zijn kop schudden, met zijn kop over de grond schuren, en soms zijn hoofd scheef houden of het oor vreemd laten hangen. Vaak komt er uit het oor vieze stinkende oorsmeer. Regelmatig het oor schoon maken helpt oormijt voorkomen. Oormijt komt vaker voor bij honden met lange hangende oren. Knip ook regelmatig het oorhaar weg om de gehoorgang schoon te houden. Oormijt is erg pijnlijk voor de hond, en als de mijt niet behandeld wordt dan ontstaat er vaak een ontsteking en een chronische aandoening.


Demodex (Canis)

De demodexmijt komt van nature voor in de huid van de hond. Normaal kan dit geen kwaad, maar sommige honden hebben een storing in de T-lymfocyten wat betekent dat het dier geen enkele afweer heeft tegen deze mijt. Wanneer de weerstand van de hond verzwakt is nemen de mijten in de haarfollikels en talgklieren dan in aantal toe, wat klachten veroorzaakt. Vermoedelijk is de fout in de afweer erfelijk, met deze honden moet dus niet gefokt worden. De behandeling van Demodex is erg moeilijk en vaak blijft het de rest van het leven van de hond terugkomen.


Vachtmijt (Cheyletiella)

Vachtmijt komt vooral voor bij kleinere huisdieren zoals cavia’s en konijnen, maar soms ook bij de hond. Vachtmijten lijken op huidschilfers, ze bewegen echter als je met een vergrootglas naar ze kijkt. Ze veroorzaken jeuk, haaruitval en schilfering van de huid. Een hond met vachtmijt zal jeuk hebben en krabben. De behandeling van vachtmijt is eenvoudig: alle dieren in het huishouden moeten vier weken lang 1x per week gewassen worden met een speciale shampoo, óf ze kunnen 1x per maand met Frontline spray ingesprayed worden. Omdat mijt niet alleen op de hond zelf zit maar ook in je huis, moet je je huis goed schoonmaken en alle vloeren behandelen met een huisspray, of in elke ruimte een vapona-strip hangen.


Jonge honden schurft (Sarcoptes scabiei)

Deze vorm van schurft komt voornamelijk, zoals de naam als zegt, bij jonge honden voor.  Deze mijt leef in en op de huid. De honden worden meestal in het nest besmet met deze mijt. De symptomen van een hond met Jonge honden schurft zijn veel jeuk, rode vlekken op de huid en huidontstekingen. Meestal beginnen de klachten aan de kop en de onderkant van de buik.

Klik op een van de volgende links om naar dat onderwerp te gaan:

Diaree bij honden
Vlooien bij honden
Teken bij de hond
Luizen bij honden
Wormen bij honden
Bijtwonden bij honden
Oververhitting bij honden
Vaccinaties en kennelhoest
Epilepsie bij honden
Ziekte van Weil bij de hond
Heimlich greep en reanimatie
Reacties   

 
#1 Parmentier nikita 24-09-2014 10:04
wat te doen tegen mijten aan me hondje.Heeft enorm veel jeuk en rode blekjes
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

   

Copyright

Let op: De teksten in de berichten van deze site mogen niet klakkeloos worden overgenomen. We hebben ze zelf geschreven in eigen woorden en uit eigen ervaring met honden en bezitten daarom alle rechten. Wil je toch wat gebruiken van onze website neem dan eerst contact met ons op. De gebruikte plaatjes komen van andere websites waarop staat dat ze vrij te gebruiken zijn. Hiervoor bezitten wij dus niet de auteursrechten.

   
© Hondengekte.nl