Al voor dat je een hond aanschaft moet je een aantal dingen goed bedenken. Een hond wordt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar oud. Een hond kost tijd, aandacht en geld. Een hond moet elke dag meerdere malen uitgelaten worden. En niet alleen bij mooi weer. Elk hondenras heeft zijn eigen eigenschappen. Zowel qua karakter als verzorging. Zoek er daarom één die bij jou en je levensstijl past.
En elke hond is anders. Sommige honden kunnen absoluut niet alleen thuis blijven. Al deze dingen en nog veel meer moet je je bedenken voor je een hond koopt. Koop nooit een hondje in een impuls omdat hij er zo schattig of zielig uit ziet.
Honden zijn er in vele rassen die zeer kunnen verschillen in zowel karakter als uiterlijk. Er zijn grote soorten en kleine schoothondjes. Veel mensen kijken naar het uiterlijk van het hondje, maar beter kun je naar het karakter van een hondensoort kijken en op basis daarvan beslissen welk hondje echt bij je past. Zo moet je ook van tevoren beslissen of je een grote wilt waarmee je veel kunt wandelen of dat je bijvoorbeeld meer een klein hondje zoekt dat je makkelijk op schoot kunt nemen.
Bedenk ook dat langharige honden meer vachtverzorging nodig hebben dan kortharige. Elke hondenras heeft voor- en nadelen. Als je een hond wilt aanschaffen is het verstandig om van te voren informatie op te zoeken over de hondenrassen die je aanspreken.
De kosten en alle benodigheden
Een hond kost geld. Niet alleen in aanschaf maar er zijn ook veel terugkerende kosten. Hieronder een lijstje van dingen die je moet aanschaffen / moet betalen als je een hond neemt. Een aantal dingen zijn optioneel. Voordat je dus een hond gaat kopen moet je je goed realiseren of je het wel kunt betalen.
- Aanschafkosten van de hond zelf.
- Bench of mand, of beide.
- Kussen voor in de bench of mand.
- Hek of hondenhok voor buiten.
- Halsband.
- Minimaal één riem.
- Etensbak en drinkbak.
- Kam/borstel(s).
- Poepgrijper of schep of doggybags.
- Speeltjes.
- Hondenveiligheidsgordel voor in de auto of reismand/kooi voor kleine honden.
- Boek over honden of specifiek over het hondenras van jouw hond is ook erg handig.
- Hondenbrokken of blikvoer. Voor grote honden die veel nodig hebben kunnen de kosten hoog oplopen.
- Dierenartskosten voor sowieso de jaarlijkse inenting, en voor medicatie, overige vaccinaties, operaties zoals sterilisatie, castratie enzovoorts. Bedenk ook dat je per consult al rond de 20-25 euro kwijt bent. Het kan handig zijn om een hondenverzekering af te sluiten.
- Ontwormingstabletten, middel tegen vlooien.
- Trimbeurt bij trimsalon.
- Contributie rasvereniging.
- Cursusgeld voor cursussen of hondensport.
- Enzovoorts.
Een puppy of volwassen hond nemen?
Veel mensen willen graag een puppy omdat die er zo schattig uitzien. Bedenk wel dat je veel tijd moet steken in de opvoeding van een puppy. In het begin moet je hem zindelijk maken en kan het zijn dat hij dingen in huis vernielt. Als je wilt dat je hond als hij volwassen is naar je luistert en zich goed gedraagt is de opvoeding heel erg belangrijk. Het volgen van een cursus bij een hondenschool kan daarbij helpen.
Als je niet heel erg veel tijd in de opvoeding van je hond wilt steken kun je beter een volwassen hond nemen. Informeer dan wel goed waar de hond vandaan komt, naar zijn karakter en hoe hij bij zijn oude baas geleefd heeft. Vraag ook altijd wat de reden is dat de vorige eigenaar hem weg doet. Het kan namelijk zijn dat de hond gedragsproblemen heeft, waardoor het je veel tijd kost om de hond te heropvoeden. Gedragsproblemen bij honden komen overigens meestal door de baas en niet door de hond zelf.
Keuze maken tussen een reu of teef
Voordat je een hond aanschaft moet je bepalen of je een reu (mannetje) of teef (vrouwtje) wilt. Reuen zijn over het algemeen dominanter dan teefjes. Omdat ze hun territorium willen verdedigen zijn ze soms agressief tegen andere reuen. Reuen zijn meestal wat breder en groter gebouwd dan teven. Als een reu zeer dominant is tegen andere honden of mensen kan het helpen om hem te laten castreren.
Teefjes daarentegen zijn over het algemeen wat aanhankelijker en daardoor wat makkelijker op te voeden dan reuen. Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar drie weken lang loops. Van deze drie weken is ze ongeveer een week lang vruchtbaar. Tenzij gepland moet je ervoor zorgen dat je hond in deze tijd niet gedekt wordt. Voor het bloedverlies tijdens de loopsheid zijn er speciale hondendonderbroekjes te koop.
Je kunt je teef ook laten steriliseren. De eierstokken en soms de baarmoeder worden dan door de dierenarts verwijderd. Je hond wordt dan onvruchtbaar en wordt niet meer loops. Een bijkomstigheid is dat de kans op een baarmoederontsteking op latere leeftijd kleiner wordt.
Als je je teef wilt laten steriliseren kan dat vanaf na de eerste loopsheid tot ongeveer de leeftijd van 15 maanden. Het gedrag van de hond kan echter na sterilisatie veranderen: Sommige teven kunnen dominanter worden en minder vrolijk. Steriliseer je hond daarom echter alleen als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als je hond veel omgaat met andere honden.
Rashond of kruising nemen?
Voor je een hond wilt aanschaffen moet je ook een keuze maken of je een rashond wilt of een kruising. De voordelen van een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen en erfelijke aandoeningen kleiner is, en een kruising is goedkoper in aanschaf dan een rashond. Een kruising wordt over het algemeen minder vaak ziek en wordt gemiddeld wat ouder dan een rashond. Hoe meer rassen in de ouders of grootouders van een hond zijn, hoe groter de kans is dat de hond een sterk gestel heeft.
Het voordeel van een rashond is dat je van te voren een idee hebt over hoe de volwassen hond eruit komt te zien. Ook weet je van te voren al welke eigenschappen hij ongeveer zal hebben, zoals het uiterlijk en de behandeling daarvan, erfelijke aanleg voor bepaalde ziekten, sociaal, leergedrag van het ras enzovoorts. Het ras bepaalt niet als enige het karakter van een hond.
Ook andere factoren spelen daarin een rol. Je kunt van te voren dus niet zeggen dat een bepaalde hond een gezinsvriendelijke of sociale hond wordt. Wel kun je iets zeggen over de kans op een bepaalde karaktertrek bij een hond van dat ras. Zo is bijvoorbeeld de kans dat je golden retriever later een sociale gezinshond wordt erg groot. Dit wil niet zeggen dat het inderdaad zo wordt.
Andere dingen die je moet overwegen bij het kopen van een hond
- De hond zal zijn hele leven verzorgd moeten worden. Dus niet alleen nu, maar ook over bijvoorbeeld 10 jaar.
- Een hond heeft veel aandacht nodig. Je kunt hem niet zoals een cavia in een hokje stoppen en hem twee keer per dag wat eten toewerpen.
- Een hond moet de beschikking hebben over voldoende ruimte, en ook een eigen plek in huis. Een grote hond kun je bijvoorbeeld beter niet in een flat hebben, tenzij je voldoende tijd hebt om hem meerdere malen per dag geruime tijd uit te laten.
- Een jonge hond, maar ook een zieke of oude hond laat nog wel eens wat lopen (urine,ontlasting).
- Een hond moet meerdere keren per dag uitgelaten worden. Ook als het regent of sneeuwt, en ook als je ziek bent. Het kost jou dus ook lichamelijke inspanning (wandelen,spelen enzovoorts).
- Een hond kan iets kapot maken door kauwen, graven met poot.
- Je kunt je hond niet overal mee naar toe nemen en een hond kan niet hele dagen alleen thuis zijn. Sommige honden kunnen nog geen minuut zonder hun baasje zijn. Dit betekent dat je soms voor de hond terug naar huis moet gaan terwijl je eigenlijk liever langer weg was gebleven.
- Een hond kan geluid maken door te blaffen of te janken. Dit kan voor overlast voor je buren zorgen. Er zijn honden die heel veel blaffen of om elk ding.
- Een hond kan soms midden op straat of andere plekken waar het niet hoort poepen en je moet wel bereid zijn om het op te ruimen.
- Afhankelijk van het soort ras en de soort beharing zul je op diverse plaatsen in huis hondenharen aantreffen. Je moet dus meer stofzuigen dan zonder hond. Ook moet je bedenken dat als een paar haren jouw niet deert, je bezoek hier wel heel anders over kan denken. Behalve de haren zal je huis ook wat naar “hond”ruiken.
- Een hond doet niet altijd wat jij wilt. Een goede opvoeding kan het meeste wel oplossen, maar een hond blijft een hond en geen mens.
De eerste dagen bij jou thuis
De eerste dagen dat je je hond thuis krijgt zijn erg belangrijk. In deze dagen moet de hond wennen aan zijn omgeving, en de nieuwe regels leren. Het beste kun je de hond ‘s morgens ophalen zodat hij de hele dag de tijd heeft om te wennen aan je huis. Zodra je hond thuis komt moet je hem duidelijk maken wat zijn eigen plekje is en waar zijn etens- en drinkbak staan. Laat hem rustig de omgeving verkennen en zorg ervoor dat je niet meteen allemaal mensen uitnodigt om naar je hond te kijken.
Als je al andere honden hebt laat dan deze dan in een vreemde omgeving aan de nieuwe hond wennen. Als je namelijk de nieuwkomer direct in het territorium plaatst van je al aanwezige honden kunnen ze agressief reageren. Hou in het begin eventueel de honden die je al eerder had aan de riem zodat je bij agressie direct in kan grijpen. Als de nieuwkomer een jonge hond is zal het meestal geen problemen geven omdat hij dan onderdanig zal zijn aan de oudere honden.
Je ziet het, bij een hond kopen komt heel wat bij kijken, zaken waar je misschien niet een, twee, drie aan gedacht had.
Laat een reactie achter