Effectieve Tips voor Het Tandenpoetsen bij Je Hond

Het gebit van je hond is net zo belangrijk als dat van jezelf. Een gezond gebit zorgt voor een goede gezondheid, een frisse adem en een blije hond. Maar hoe poets je de tanden van je hond? En hoe maak je het een leuke ervaring voor jullie beiden? In dit artikel geven we je vier tips om het tandenpoetsen bij je hond makkelijker en leuker te maken.

Waarom moet je de tandenpoetsen van je hond?

Net als bij mensen kunnen er bij honden allerlei problemen ontstaan als ze hun tanden niet goed verzorgen. Denk aan tandplak, tandsteen, gaatjes, ontstekingen, pijn en zelfs verlies van tanden. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van je hond, zoals infecties, hart- en nierproblemen en een verminderde eetlust. Bovendien kan een slecht gebit zorgen voor een onaangename geur uit de bek van je hond.

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Het liefst elke dag, maar minstens twee keer per week. Zo verwijder je de bacteriën en het voedselresten die zich op de tanden ophopen en voorkom je de vorming van tandplak en tandsteen. Bovendien versterk je de band met je hond door hem aandacht en verzorging te geven.

Je Hond Wennen Aan de Tandenborstel en Tandpasta

Voordat je begint met het poetsen van de tanden van je hond, moet je hem eerst laten wennen aan de tandenborstel en de tandpasta. Dit doe je door het stap voor stap op te bouwen en je hond positief te belonen.

Kies een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden. Deze zijn aangepast aan de vorm en de grootte van de bek van je hond en hebben een smaak die hij lekker vindt. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, want deze bevat fluoride en andere stoffen die schadelijk zijn voor honden.

Laat je hond eerst de tandpasta proeven door een kleine hoeveelheid op je vinger te doen en hem eraan te laten likken. Geef hem daarna een snoepje of een complimentje. Herhaal dit een paar keer totdat hij gewend is aan de smaak.

Raak vervolgens het gezicht van je hond aan met je hand en streel zijn snuit en kaak. Beloon hem weer met een snoepje of een complimentje. Breid dit uit door zijn lippen op te tillen en zijn tandvlees aan te raken met je vinger. Doe dit rustig en voorzichtig, zonder druk uit te oefenen.

Pak dan de tandenborstel erbij en laat hem eraan ruiken en erop kauwen. Doe er weer wat tandpasta op en laat hem eraan likken. Beloon hem weer met een snoepje of een complimentje. Herhaal dit totdat hij vertrouwd is met de borstel.

De Tanden Poetsen van je Hond

Als je hond gewend is aan de borstel en de pasta, kun je beginnen met het poetsen van zijn tanden. Dit doe je als volgt:

 • Kies een rustig moment uit waarop je hond ontspannen is. Bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje.
 • Ga naast of achter je hond zitten en leg zijn kop in je hand. Praat tegen hem op een zachte toon om hem gerust te stellen.
 • Til zijn lip op en begin met het poetsen van zijn voortanden. Maak ronddraaiende bewegingen met de borstel over zijn tanden en zijn tandvlees. Gebruik niet te veel druk, maar ook niet te weinig.
 • Werk langzaam naar achteren toe.
 • Poets zowel de binnen- als de buitenkant van zijn tanden. Vergeet niet de kiezen, want daar hoopt zich vaak het meeste vuil op.
 • Poets niet langer dan een paar minuten per keer. Stop als je hond tekenen van ongemak of stress vertoont, zoals wegdraaien, grommen of bijten.
 • Geef je hond na het poetsen een beloning, zoals een kauwspeeltje of een spelletje. Zo leert hij dat het tandenpoetsen iets leuks is.

Het Gebit Controleren van je Hond

Naast het poetsen van de tanden van je hond, is het ook belangrijk om zijn gebit regelmatig te controleren op tekenen van problemen. Dit doe je door zijn lippen op te tillen en zijn tanden en tandvlees te inspecteren. Let op de volgende symptomen:

 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees. Dit kan wijzen op een ontsteking of een infectie.
 • Bruine aanslag op de tanden. Dit is tandsteen, een harde laag die ontstaat door de mineralisatie van tandplak. Tandsteen kan het tandvlees irriteren en terugtrekken, waardoor de wortels bloot komen te liggen.
 • Losse of afgebroken tanden. Dit kan komen door trauma, slijtage of een slechte voeding. Losse of afgebroken tanden kunnen pijnlijk zijn en bacteriën aantrekken.
 • Een slechte adem. Dit kan duiden op een slechte mondhygiëne, maar ook op een onderliggende aandoening, zoals diabetes, nierfalen of leverproblemen.
 • Moeite met kauwen, eten of drinken. Dit kan komen door pijn, gevoeligheid of een verminderde eetlust.

Als je iets ziet dat niet normaal is, raadpleeg dan je dierenarts zo snel mogelijk. Hij of zij kan het gebit van je hond onderzoeken en behandelen indien nodig. Soms is het nodig om een professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren onder narcose. Dit verwijdert alle tandplak en tandsteen en maakt het gebit weer schoon en gezond.

Maak van Tandenpoetsen Routine en een Leuke Ervaring

Het tandenpoetsen bij je hond hoeft geen vervelende klus te zijn. Met de juiste aanpak en instelling kun je er een routine en een leuke ervaring van maken voor jullie beiden.

Hier zijn enkele tips om dat te bereiken:

 • Wees geduldig en consequent. Het kan even duren voordat je hond gewend is aan het tandenpoetsen, dus forceer niets en ga niet te snel. Herhaal de stappen regelmatig totdat hij ze accepteert en er plezier in heeft.
 • Wees positief en enthousiast. Gebruik een vrolijke stem en geef je hond veel complimentjes en aanmoediging tijdens het poetsen. Laat hem zien dat je trots op hem bent en dat hij iets goed doet.
 • Maak er een spelletje van. Gebruik de borstel en de pasta als speeltjes en laat je hond er mee spelen. Doe alsof je zijn tanden telt of inspecteert. Maak grappige geluidjes of gezichten om hem aan het lachen te maken.
 • Varieer de smaak van de pasta. Probeer verschillende smaken uit, zoals kip, rund, pindakaas of munt. Zo houd je het interessant voor je hond en stimuleer je zijn smaakpapillen.
 • Beloon hem na afloop. Geef hem na het poetsen iets lekkers of leuks, zoals een kauwspeeltje, een bot, een koekje of een spelletje. Zo associeert hij het tandenpoetsen met iets positiefs en kijkt hij er naar uit.

Conclusie

Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel voor de verzorging en gezondheid, want het voorkomt veel gebitsproblemen en verbetert zijn adem en welzijn. Als je nog feedback of vragen hebt, kun je die hieronder achterlaten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*