Hoe Herken je Pijn en Ongemak bij Honden? En Bekende Oorzaken!

Honden kunnen niet altijd goed aangeven als ze pijn hebben. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je pijn en ongemak bij honden kunt herkennen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen en je hond de juiste zorg kunt bieden. In dit artikel lees je meer over de lichamelijke, gedragsmatige en houdingsveranderingen die kunnen wijzen op pijn bij honden. Ook gaan we het hebben over veelvoorkomende oorzaken van pijn bij honden.

Lichamelijke Veranderingen bij je Hond

Pijn kan verschillende lichamelijke veranderingen veroorzaken bij honden, die soms subtiel of moeilijk te zien zijn. Let daarom goed op de volgende signalen:

 • Honden met pijn kunnen een oppervlakkige en snellere ademhaling hebben, of veel hijgen. Dit kan duiden op stress, angst of koorts.
 • Minder eetlust hebben dan normaal of zelfs helemaal stoppen met eten en drinken. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en andere gezondheidsproblemen.
 • Pijn kunnen hebben door problemen met plassen of poepen, of onzindelijk worden. Dit kan komen door een blaasontsteking, een verstopping, een prostaatprobleem of een andere aandoening.
 • Honden met pijn kunnen een slechte vachtconditie hebben, die dof, droog of klitterig is. Dit kan komen door een verminderde verzorging, een hormonale afwijking of een huidinfectie.
 • Een hond die pijn heeft kan een andere gezichtsuitdrukking hebben dan normaal, die boos, gefocust, afwezig of angstig kan zijn. Soms houden ze de oren stijf naar achteren of knijpen ze de ogen dicht.

Verandering in Beweging en Houding van je Hond

Pijn kan ook invloed hebben op de manier waarop honden bewegen en zichzelf dragen. Let daarom goed op de volgende signalen:

 • Stijf lopen of moeite hebben met opstaan of gaan liggen. Dit kan duiden op artrose, een gewrichtsontsteking of een spierblessure.
 • Moeite hebben met traplopen of springen op de bank of in de auto. Dit kan ook wijzen op problemen met de gewrichten, de spieren of de rug.
 • Honden met buikpijn kunnen vaak met doorgezakte voorpoten op de grond liggen terwijl ze de billen in de lucht steken. Dit kan wijzen op een maag-darmontsteking, een alvleesklierontsteking of een andere buikaandoening.
 • Ineengedoken zitten of liggen alsof ze zichzelf willen beschermen. Dit kan ook duiden op buikpijn, maar ook op pijn in de borstkas of de nek.
 • Honden met pijn in het bewegingsstelsel kunnen hun poot niet meer optillen bij het plassen. Dit kan komen door een heupprobleem, een knieprobleem of een andere aandoening.
 • Minder hard kwispelen dan normaal, of helemaal niet meer kwispelen. Dit kan wijzen op een verminderde stemming, maar ook op pijn in de staart of het achterlijf.
 • Honden met pijn in de kaak of de kaakspieren kunnen niet meer gapen. Dit kan komen door een gebitsprobleem, een kaakontsteking of een andere aandoening.

Gedragsveranderingen

Pijn kan ook leiden tot gedragsveranderingen bij honden, die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere oorzaken. Let daarom goed op de volgende signalen:

 • Meer geluid maken dan normaal, zoals blaffen, grommen, gillen of janken. Dit kan duiden op ernstige pijn, vooral als het gebeurt bij bepaalde bewegingen of aanrakingen.
 • Kreunen en jammeren, wat een teken is van matige tot ernstige pijn. Dit kan ook gebeuren als ze rusten of slapen.
 • Zich isoleren en terugtrekken van hun eigenaar of andere huisdieren, en een rustige plek opzoeken om alleen te zijn. Dit kan duiden op stress, angst of depressie door de pijn.
 • Agressief worden naar hun eigenaar of andere huisdieren, en snauwen, bijten of uitvallen als ze benaderd of aangeraakt worden. Dit kan duiden op angst, verdediging of irritatie door de pijn.

Veelvoorkomende Oorzaken van Pijn bij Honden

Er zijn veel verschillende factoren die pijn bij honden kunnen veroorzaken. Sommige zijn gemakkelijker te herkennen dan andere, maar allemaal hebben ze invloed op de kwaliteit van leven van je hond. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van pijn bij honden:

Verwondingen

Dit zijn de meest voor de hand liggende oorzaken van pijn bij honden. Verwondingen kunnen ontstaan door ongelukken, zoals in een scherp voorwerp stappen, een grasaar tussen de tenen krijgen, een beet van een andere hond of een poot die breekt.

Verwondingen kunnen ook ontstaan door overbelasting, zoals spierpijn of verstuikingen. Verwondingen veroorzaken meestal acute pijn, die snel ontstaat en heftig is. Je hond kan reageren door te blaffen, janken, piepen, grommen of bijten in paniek. Je hond kan ook mank lopen, bloeden of zwellingen vertonen op de plek van de verwonding.

Ziektes

Er zijn veel ziektes die pijn bij honden kunnen veroorzaken, zoals kanker, diabetes, nierfalen, pancreatitis, maagtorsie of infecties. Ziektes kunnen zowel acute als chronische pijn veroorzaken, afhankelijk van de ernst en de duur van de aandoening.

Je hond kan symptomen vertonen zoals koorts, braken, diarree, gewichtsverlies, lusteloosheid of verlies van eetlust. Sommige ziektes kunnen ook specifieke pijnsignalen geven, zoals hoesten bij hartproblemen of moeite met plassen bij blaasontsteking.

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij honden en één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Het komt regelmatig voor bij oudere honden, maar kan soms ook al vanaf jonge leeftijd optreden. Artrose heeft effect op de meest beweeglijke gewrichten, zoals de heupen, knieën, ellebogen of schouders.

Artrose ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, waardoor er meer wrijving en ontsteking ontstaat. Artrose ontwikkelt zich langzaam waardoor het moeilijk te herkennen is. Je hond kan symptomen vertonen zoals stijfheid, kreupelheid, moeite met opstaan of liggen, verminderde activiteit of gedragsveranderingen.

Gebitsproblemen

De tanden en het tandvlees van je hond kunnen ook pijn veroorzaken, bijvoorbeeld door tandplak, tandsteen, gaatjes, ontstekingen of gebroken tanden. Gebitsproblemen kunnen leiden tot slechte adem, kwijlen, bloeden, moeite met kauwen of verlies van eetlust. Je hond kan ook met zijn of haar kop schudden, wrijven of krabben.

Oorontsteking

De oren van je hond zijn gevoelig voor infecties, vooral bij honden met hangende oren of veel haar in de gehoorgang. Oorontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels, mijten of vreemde voorwerpen. Oorontsteking kan leiden tot roodheid, zwelling, afscheiding, jeuk of stank. Je hond kan ook met zijn of haar kop schudden, wrijven of krabben.

Huidproblemen

De huid van je hond kan ook pijn veroorzaken, bijvoorbeeld door allergieën, parasieten, wonden of tumoren. Huidproblemen kunnen leiden tot roodheid, bultjes, korsten, schilfers, haaruitval of stank. Bij huidproblemen kan hij ook overmatig likken, bijten of krabben.

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die de darmen van je hond kunnen infecteren. Ze kunnen leiden tot buikpijn, diarree, bloedverlies, gewichtsverlies of verminderde weerstand. Je hond kan ook wormen uitbraken of uitscheiden via de ontlasting.

Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix, een klein aanhangsel van de dikke darm en kan leiden tot hevige buikpijn, koorts, braken of lusteloosheid. Blindedarmontsteking is een spoedgeval en moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, zijn er verschillende manieren om pijn en ongemak bij honden te herkennen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het normale gedrag en de lichaamstaal van je hond, zodat je eventuele veranderingen snel kunt opmerken. Als je denkt dat je hond pijn heeft, neem dan altijd contact op met je dierenarts voor een diagnose en een behandeling.

Geef je hond nooit zomaar pijnstillers die bedoeld zijn voor mensen, want dit kan heel gevaarlijk zijn. Door je hond goed in de gaten te houden en op tijd actie te ondernemen, kun je de pijn verlichten en het welzijn van je hond verbeteren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*