Hondenscholen, puppycursus en trainingsmethodes

Er zijn vele verschillende hondenscholen. Elke hondenschool heeft zijn eigen trainingsmethode. Bij het kiezen van een hondenschool is het belangrijkste dat jij er je op je gemak voelt. Ga voordat je je inschrijft voor een cursus altijd eerst even kijken. Veel hondenscholen organiseren open dagen of proeflessen.

Een hondenschool instrueert en begeleidt je bij het trainen van je hond. Elke hondenschool heeft een of meerdere instructeurs in dienst. Officieel om instructeur te zijn hoeven deze mensen geen diploma te hebben. Maar zeker als je een puppy hebt die nog opgevoed en gesocialiseerd moet worden zou je kunnen vragen naar de bekwaamheid en het diploma van de instructeurs.

Bij een goede hondenschool moet je met alle vragen over je hond terecht kunnen. Er zijn vele soorten trainingsmethodes. Informeer hier van tevoren naar. De meest gebruikelijke en diervriendelijke methode is een positieve lesmethode. Dit houdt in dat je gewenst gedrag van een hond beloond. Bij ongewenst gedrag wordt de hond niet gestraft, maar genegeerd. Op deze manier leert de hond snel en goed wat gewenst gedrag is, en voorkom je zo onnodige stress bij je hond.

Om je hond goed op te voeden en leren te gehoorzamen bestaan er gehoorzaamheidscursussen die je met je hond kan volgen. Deze cursussen kunnen diverse benamingen hebben maar vallen meestal onder “Gedrag en gehoorzaamheid”. Over het algemeen bestaan de volgende cursussen: puppycursus, A, B en C.

Puppycursus

Tijdens de puppycursus wordt er een basis gelegd voor een sociaal opgevoede hond. De hond komt met andere honden in aanraking en leert zo met andere honden te communiceren. Een jonge hond doet tijdens de puppycursus enorme veel nieuwe ervaringen op met verschillende mensen en kinderen.

Als de pup 4 tot 12 weken oud is zit hij in de socialisatiefase. Tijdens deze fase leert Puppy training en gehoorzaamheids cursusje pup razendsnel dingen die hij de rest van zijn leven niet zal vergeten. Meestal gaat een jonge pup rond de 8e week naar zijn nieuwe baas. Als baas is het heel erg belangrijk dat je meteen met je hond naar een puppycursus gaat. De puppycursus is niet alleen voor de pup, maar vooral ook voor de baas erg belangrijk. Zeker als je nog weinig ervaring met honden hebt is het zeer leerzaam. Bij de puppytraining leer je een goede band op te bouwen met je pup.

Naast nieuwe ervaringen en geluiden, leer je een aantal basisoefeningen, zoals de commando’s zit, af en plaats. Ook leert je pup de basisbeginselen van netjes naast je lopen, de pup zal leren om niet in handen en kleding te bijten, en hij zal leren dat hij zijn speelgoed en eten niet hoeft te verdedigen.

Jonge honden hebben een groot leervermogen. Om de socialisatiefase bij je hond optimaal te benutten is het handig om een hondenschool te hebben die meerdere malen in de week een puppytraining heeft in plaats van een keer in de week.

A, B en C

Bij bovengenoemde cursussen worden gehoorzaamheidsoefeningen aangeleerd op verschillende niveaus. Bij elke groep kun je een certificaat halen, waarna je na elk certificaat doorstroomt naar de volgende groep. A staat voor beginners, B voor gevorderden en C voor ver gevorderden.

De basisoefeningen waar bij de puppycursus al een begin is gemaakt worden verder uitgebreid en steeds moeilijker. Je hond leert goed aangelijnd te lopen, en ook los te lopen. Ook van afstand leert je hond commando’s op te volgen, en te apporteren. Ook leert je hond zijn gebit te tonen en zich te laten betasten wat bijvoorbeeld handig is bij een bezoek aan de dierenarts. Een onderdeel in hogere groepen is het aanleren om je hond voedsel te laten weigeren dat door anderen wordt gegeven.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*