Voordat je een hond aanschaft moet je je goed laten informeren over hondengedrag en opvoeding. Ook is het zeer raadzaam om vanaf zo jong mogelijke leeftijd met je hond naar een gehoorzaamheidscursus te gaan. Hier leer je je hond om te gaan met andere honden en leert hij de basiscommando’s.
Ook leert je hond wennen aan voorwerpen en geluiden, en leert hij rustig te blijven staan als hij onderzocht wordt door iemand of zijn gebit moet tonen. Dit kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn bij een bezoek aan de dierenarts in de toekomst.
Hoe belangrijk is de socialisatiefase bij honden?
Als je een hond hebt of wilt hebben, is het belangrijk om te weten wat de socialisatiefase is en waarom deze zo belangrijk is. De socialisatiefase is de periode van vier tot twaalf weken waarin een hond veel leert over de wereld om hem heen. In deze fase leert de hond:
- Wat wel en niet tot zijn leefwereld behoort
- Hoe hij met andere honden en mensen moet omgaan
- Hoe hij moet reageren op verschillende situaties en prikkels
De socialisatiefase is dus cruciaal voor de ontwikkeling van een gezonde en gelukkige hond. Vooral de weken vier tot en met zeven zijn erg belangrijk, omdat de hond dan het meest gevoelig is voor nieuwe indrukken. Als de hond in deze periode geïsoleerd van andere honden leeft of nare ervaringen met kinderen opdoet, kan dat de rest van zijn leven negatief beïnvloeden.
Daarom is het belangrijk om een goede fokker te kiezen die de pups goed socialiseert. Een goede fokker zorgt ervoor dat de pups:
- In een huiselijke omgeving opgroeien
- Kennismaken met verschillende mensen, dieren en geluiden
- Regelmatig worden geknuffeld en gespeeld
- Gezond en gevaccineerd zijn
Maar de socialisatie van je hond stopt niet bij de fokker. Ook als je je pup mee naar huis neemt, moet je hem blijven socialiseren. Dat betekent dat je hem op een positieve manier laat wennen aan:
- Andere honden en dieren
- Verschillende mensen, zoals kinderen, ouderen, mannen en vrouwen
- Verschillende omgevingen, zoals thuis, buiten, in de auto, in de stad, etc.
- Verschillende geluiden, zoals vuurwerk, onweer, sirenes, etc.
Het is belangrijk om dit op een rustige en geleidelijke manier te doen. Forceer je pup niet om iets te doen waar hij bang voor is. Beloon hem met iets lekkers of een spelletje als hij iets goed doet. Zo leert hij dat de wereld een leuke en veilige plek is.
De eerste dagen thuis en de huisregels
Of een hond nu jong of oud is, de eerste dagen bij je thuis zijn erg belangrijk. Deze eerste dagen went de hond aan zijn nieuwe omgeving en leert alle huisregels. Zodra je thuiskomt met de hond moet je hem duidelijk maken waar zijn mand of bench is en waar zijn eten en drinken te vinden zijn. Geef je hond de tijd om rustig rond te snuffelen. Zodra hij ergens komt waar jij niet wilt dat hij komt, of als hij aan iets begint te krabben of bijten corrigeer hem dan direct.
Als je al andere honden hebt, kun je alle honden het best laten kennismaken op neutraal terrein. Want als je de nieuwe hond direct thuis brengt, dus in het territorium van je andere honden, dan kunnen je andere honden agressief reageren op de indringer.
Als de nieuwkomer een jonge pup is dan is het meestal geen probleem, omdat hij vanaf het begin af aan onderdanig zal zijn aan de oudere honden.
Huisregels
Elke mens en elke hond is anders. Iedere mens heeft thuis zijn eigen huisregels. In het ene huishouden is het normaal dat de hond om de bank ligt en bij andere mensen wordt bankliggen juist verboden. Wat je regels ook zijn, zorg ervoor dat je consequent bent en de regels direct vanaf het begin duidelijk maakt. Als je hond nooit op de bank mag liggen en hij is ziek, laat hem dan uit medelijden dan ook niet op de bank liggen. Anders weet de hond niet meer of hij het wel of niet mag doen.
Alle gezinsleden moeten weten wat de regels zijn waar de hond zich aan moet houden en hem corrigeren als dat nodig is. Als je hond ongewenst gedrag vertoond, straf hem dan onmiddellijk. Een minuut later heeft geen zin, want dan weet de hond niet meer wat hij verkeerd heeft gedaan. Stuur je hond nooit voor straf naar zijn mand of bench omdat dit een veilige plek moet blijven voor je hond.
Hond en een bench
Je kunt kiezen om je hond een bench te geven. Een bench is een afsluitbare metalen kooi en kan erg handig zijn. Je kunt je hond bijvoorbeeld leren om in de bench te liggen als je niet thuis bent. Op deze manier zal hij niks kapot kunnen maken als hij alleen thuis is, of bijvoorbeeld ’s nachts. Zorg ervoor dat je hond zijn bench als een prettige, veilige plek ervaart. Als je hond een keer ongewenst gedrag vertoond, stop hem daarom nooit als straf in zijn bench want dan ziet hij de bench als nare plek.
Jonge pups en soms ook oudere honden die niet gewend zijn om ’s nachts alleen te zijn zullen in het begin meestal gaan janken als je ’s nachts naar bed gaat en ze alleen laat. Een manier om ze te helpen is de pup de eerste nacht op je slaapkamer te zetten, en vervolgens elke nacht iets verder bij je vandaan. Dit doe je net zolang totdat de hond op de plaatst ligt waar je hem wilt hebben. Dit werkt het beste als je een bench hebt.
Zodra je hond toch gaat janken kun je hem het beste negeren. Als je hem dan toch aandacht geeft ziet hij dat namelijk als beloning. En als je hem troost worden zijn angsten om alleen te zijn alleen maar bevestigd. Je kunt de fokker waar de pup vandaan komt ook vragen om een doekje waar de geur van zijn nest aan zit. Dan voelt hij zich de eerste nacht minder eenzaam omdat hij toch wat vertrouwds heeft.
Honden en kinderen
Er bestaan geen honden die kindvriendelijk worden geboren. Alle honden moeten leren en vooral ervaren dat kinderen goede maatjes kunnen worden. Honden van bepaalde rassen leren dit sneller dan andere rassen. Als je een hond aan wilt schaffen is het belangrijk dat de hond ook bij de fokker al (positieve) ervaring heeft opgedaan met kinderen.
Als je kinderen hebt leer ze dan direct dat ze de hond op een rustige manier moeten benaderen en ze zoveel mogelijk met rust moeten laten. De meeste bijtincidenten gebeuren doordat een hond bang is voor een (overenthousiast) kind en daardoor bijt. Laat je hond nooit alleen bij kleine kinderen.
Vooral kleine kinderen vinden het vaak prachtig om de hond te porren en te kijken hoe hij dan reageert. Honden zien dit soms als aanval en om zich te verdedigen bijten ze. Zelfs van de meest kindvriendelijke hond kan je in sommige situaties niet voorspellen wat hij gaat doen.
Beweging en verveling bij je hond
Een hond die niet genoeg aandacht krijgt zal zich al snel gaan vervelen. Een hond moet zijn energie kwijt kunnen en genoeg afleiding krijgen om zijn dagen door te komen. De hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft hangt af van het ras, en de leeftijd. Zorg ervoor dat je hond een aantal speeltjes heeft waarmee hij zich thuis kan vermaken. Als hij niet genoeg dingen heeft begint hij misschien aan je meubilair te kauwen!
Je hond uitlaten doe je niet alleen om je hond zijn behoefte te laten doen, maar ook om zijn energie kwijt te kunnen. Je kunt lange wandelingen maken of de hond naast de fiets laten lopen. Lopen naast de fiets mag overigens pas als de hond volgroeid is, op de leeftijd van minimaal een jaar.
Wees ook met wandelen en spelen voorzichtig in het eerste jaar, want de gewrichten van een hond zijn zolang de hond nog niet volgroeid is erg kwetsbaar. Bouw de afstanden die je loopt langzaam op.
Laat een reactie achter