Verzorging van Vacht, Oren, Nagels en Gebit van je Hond

Een goede verzorging van de vacht is erg belangrijk, vooral bij honden met een langharige vacht. Borstel je hond regelmatig zodat er geen klitten in de vacht komen. Ook kortharige hondenrassen moet je regelmatig kammen. In de dierenwinkel zijn diverse soorten borstels en kammen te koop. Tijdens het kammen moet je op wondjes en ongedierte letten zoals teken, luizen of vlooien (meer over ongedierte en ziekten).


Je kunt je hond een paar keer per jaar wassen. Dit is echter alleen noodzakelijk als de vacht erg vies is of als je hond erg stinkt. Gebruik daarbij altijd een speciale hondenshampoo, of eventueel babyshampoo. Zorg ervoor dat de neus, oren en ogen droog blijven. Was je hond niet te vaak, want dit kan de huid uitdrogen en irriteren.

Sommige hondenrassen moeten regelmatig getrimd worden. Met trimmen bedoelen we het plukken van de bovenvacht, van voornamelijk ruwharige honden zoals bepaalde terriërs en spaniëls. Dode haren worden dan uit de vacht getrokken. Dit is niet pijnlijk voor de hond. Bij andere honden, zoals retrievers wordt de vacht geknipt. Je kunt je hond zelf knippen of trimmen, of je kunt naar een speciale honden trimsalon.

Verzorging van de oren van je hond

Controleer regelmatig de oren van je hond. Met wat oorcleaner kun je vieze oren schoon maken. Gebruik nooit wattenstaafjes want dan is de kans groot dat je het vuil dieper in het oor drukt. Als je hond veel haar in zijn oren heeft groeien kun je de haren voorzichtig met een schaartje knippen. Ook kun je de haren er helemaal uit trekken. Als je niet goed weet hoe dit moet kun je het je dierenarts beter een keer voor laten doen. Honden met hangoren zijn gevoeliger voor oorontstekingen dus die honden moet je vaker controleren. Meer over de oren en gehoorvermogen lees je bij Anatomie van de hond.

Verzorging van de nagels van je hond

De nagels van een hond blijven net als bij de mens gewoon groeien. Controleer deze dan ook regelmatig. Als je veel met je hond over een ruwe ondergrond wandelt, of als hij bijvoorbeeld vaak over je (stenen) erf loopt dan slijten de nagels vanzelf. Maar indien ze niet genoeg slijten moet je de nagels knippen. Pas daarbij goed op dat je niet in het leven knipt. Het leven in de nagel herken je aan het bloedvat dat halverwege de nagel op houdt. Het is handig om het de eerste keer samen met de dierenarts te doen.

Verzorging van het gebit van honden

Net als bij mensen kunnen honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Dit kan weer leiden tot tandvleesontstekingen en loszittende tanden en kiezen. Het is dus noodzakelijk om regelmatig het gebit van je hond te controleren. In de dierenwinkel zijn er ook speciale tandenborstels en tandpasta te koop voor honden. Deze helpen het gebit schoon te houden.

Indien je hond regelmatig uit zijn bek stinkt kan het regelmatig poetsen van de tanden met een hondentandpasta dit probleem oplossen. Het beste kun je de tanden van je hond poetsen met korte cirkelbewegingen. Tandenpoetsen kun je het beste vanaf zo jong mogelijke leeftijd doen, zodat de hond het gewend is. Ook zijn er zeer veel soorten kauwstaven en botten te koop die het gebit helpen schoon te houden. Meer over het gebit lees je bij Anatomie van de hond.


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*