Alles over de Voeding voor je Hond

27 mrt 2022

HondenvoedingEen hond moet in de regel twee keer per dag eten krijgen. Er zijn vele soorten en merken hondenvoer verkrijgbaar. Er is blikvoer en hondenbrokken. Of je kunt je hond vers vlees geven. Brokken zijn over het algemeen langer houdbaar dan blikvoer en goedkoper. Hondenbrokken hebben als voordeel dat het gebit van je hond tijdens het kauwen gereinigd wordt.


Als je hond brokken krijgt moet hij daarbij veel drinken omdat brokken erg droog zijn. Blikvoer ruikt meestal erg sterk als je het blik opent en sommige honden vinden dit lekkerder dan brokken. Steeds meer mensen geven hun hond vers vlees.

Vers vlees heeft vele voordelen ten opzichte van blikvoer of brokken. Zo zal je hond minder snel verharen, de spier ontwikkeling is beter, de vacht zal meer glanzen, je hond heeft minder kans om allergieën te ontwikkelen, er zal minder ontlasting zijn en je hond zal lekkerder ruiken.

Andere voordelen van vers vlees zijn dat de kans dat je hond diabetes of kanker krijgt af neemt, de weerstand beter wordt en je hond met meer plezier eet.

Jonge honden hebben andere voedingsstoffen nodig dan volwassen honden. De meeste merken hondenvoer zijn opgedeeld in meerdere soorten: voor iedere levensfase een ander type voer.

Op de verpakking staat voor welke leeftijd het voer geschikt is, en voor iedere gewichtsklasse staat hoeveel voer je moet geven. Twee goede soorten hondenvoer zijn bijvoorbeeld: Eukanuba en Hill's Science Plan.

Zorg er ook voor dat je hond ten alle tijden vers drinkwater tot zijn beschikking heeft!

Snacks en snoep voor je hond

In de supermarkt en dierenwinkels zijn ook veel verschillende soorten hondensnacks en snoepjes verkrijgbaar. Deze kun je als beloning geven, maar niet te vaak aangezien het kan leiden tot overgewicht.

Overgewicht leidt net als bij mensen tot een kortere levensverwachting en je hond kan klachten krijgen door overbelasting. Zorg ervoor dat er een goede balans zit tussen voeding en beweging. Als je hond wat snoep krijgt moet hij ook wat extra lopen bijvoorbeeld!

Hondensnacks

Hoewel hondenvoer, water en soms een snack in principe genoeg is voor je hond, zijn er veel mensen die hun hond ook ander voedsel geven. Hoewel honden veel soorten mensenvoeding lusten, is het meeste te vet, te gekruid en een aantal dingen zijn zeer giftig voor de hond!

Giftige etenswaren voor je hond

Er zijn veel mensen die hun hond af en toe menselijk voedsel geven. Wat fruit zoals een stuk appel of banaan kan geen kwaad, maar bedenk dat de meeste dingen die wij eten zo bewerkt zijn dat ze niet geschikt zijn voor honden. Honden kunnen hier buik- of maagpijn pijn en diarree of juist verstopping van krijgen.

Hieronder staat een lijst van etenswaren die giftig kunnen zijn voor honden. Sommige producten kunnen ze best iets van binnen krijgen en andere dingen kunnen al giftig zijn bij een kleine hoeveelheid. Het is jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat je hond deze dingen niet binnen krijgt.

 • Chocolade: zeer giftig, vooral pure chocolade.
 • Rauw vlees, met name varkensvlees.
 • Dranken zoals cola koffie en thee kan een hond niet verteren.Giftige etenswaren voor je hond
 • Noten hebben een hoog fosforgehalte en dit kan niet- en blaasstenen veroorzaken.
 • Aardappelschillen en rauwe aardappelen.
 • Diverse groenten zoals uien, look, tomaten, spinazie, avocado’s en rabarber.
 • Diverse soorten fruit zoals abrikozen, perziken.
 • Rozijnen en druiven: zeer kleine hoeveelheden kunnen al tot acuut nierfalen leiden.
 • Gewone melk uit een pak werkt laxerend.
 • Paddenstoelen.
 • Nootmuskaat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*