In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen of etenswaren giftig of slecht zijn voor je hond zoals: Chocolade, alcohol, koffie en thee, rauw vlees, aardappelen, druiven en rozijnen, uien en knoflook, abrikozen en perziken, xylitol, avocado, macadamianoten, nootmuskaat, paddenstoelen, zuivelproducten en zout.
Honden zijn nieuwsgierige en gulzige dieren die graag alles proeven wat ze tegenkomen. Maar niet alles wat wij mensen eten, is ook geschikt voor onze trouwe viervoeters. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs giftig of dodelijk zijn voor honden.
Ons advies: Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is! Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts, een belletje voor de zekerheid kan nooit kwaad!
Chocolade
Chocolade is één van de bekendste giftige etenswaren voor honden. Chocolade bevat namelijk theobromine, een stof die voor mensen onschadelijk is, maar voor honden erg gevaarlijk. Theobromine kan de hartslag en de bloeddruk van je hond verhogen, en leiden tot hartritmestoornissen, epileptische aanvallen of zelfs een hartstilstand.
Hoe puurder de chocolade, hoe meer theobromine erin zit. Witte chocolade bevat het minst, maar is nog steeds niet goed voor hem. Als je hond chocolade heeft gegeten, let dan op symptomen zoals braken, diarree, hijgen, trillen of rusteloosheid. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.
Alcohol
Alcohol is een stof die voor mensen soms plezierig kan zijn, maar voor honden absoluut niet. Alcohol kan namelijk ernstige schade aanrichten aan het zenuwstelsel en de organen van je hond. Alcohol kan de ademhaling en de hartslag van je hond vertragen, en leiden tot een coma of een dood. Hoe meer alcohol je hond drinkt, hoe groter het risico op vergiftiging.
Alcohol zit niet alleen in drankjes zoals bier, wijn of sterke drank, maar ook in producten zoals mondwater, deodorant of parfum. Als je hond alcohol heeft gedronken, let dan op symptomen zoals braken, diarree, desoriëntatie, trillen of stuipen. Bel zo snel mogelijk je dierenarts als je denkt dat je hond Alcohol heeft binnengekregen.
Koffie en thee
Koffie en thee bevatten cafeïne, een stof die stimulerend werkt op het zenuwstelsel van mensen. Maar voor honden is cafeïne erg giftig. Cafeïne kan de hartslag en de bloeddruk van je hond verhogen, en leiden tot hartritmestoornissen, epileptische aanvallen of zelfs een hartstilstand. Hoe meer cafeïne je hond binnenkrijgt, hoe groter het gevaar.
Cafeïne zit niet alleen in koffie en thee, maar ook in producten zoals energiedrankjes, chocolade of medicijnen. Als je hond cafeïne heeft binnengekregen, let dan op symptomen zoals braken, diarree, hijgen, trillen of rusteloosheid. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.
Rauw vlees
Rauw vlees kan een bron zijn van bacteriën, parasieten of virussen die schadelijk kunnen zijn voor je hond. Het kan bijvoorbeeld salmonella, e coli, listeria of toxoplasmose bevatten. Deze ziekteverwekkers kunnen ernstige infecties veroorzaken bij je hond, die zich kunnen uiten in koorts, braken, diarree, bloedarmoede of orgaanfalen.
Sommige van deze ziekteverwekkers kunnen ook overgedragen worden op mensen, wat een gevaar kan vormen voor je eigen gezondheid. Als je je hond rauw vlees wilt geven, zorg dan dat het afkomstig is van een betrouwbare bron en dat het goed bewaard en bereid wordt. Volg ook de hygiëneregels om besmetting te voorkomen.
Varkensvlees
Varkensvlees kan ook giftig zijn voor honden, vooral als het rauw is. Rauw varkensvlees kan het Aujesky virus bevatten, dat een vorm van hondsdolheid veroorzaakt. Dit virus is ongeneeslijk en dodelijk voor honden. Je moet je hond dus nooit rauw varkensvlees of zwijnenvlees geven.
Gekookt of gebakken varkensvlees is minder riskant, maar ook niet echt aan te raden. Varkensvlees bevat veel vet en zout, wat slecht is voor de gezondheid van je hond. Het kan leiden tot overgewicht, hartproblemen, alvleesklierontsteking of nierproblemen. Bovendien kan varkensvlees een rondworm bevatten die gevaarlijk is voor mensen.
Het is dus beter om je hond geen varkensvlees te geven, of alleen af en toe een klein stukje mager en goed doorbakken varkensvlees zonder zout of kruiden. Er zijn genoeg andere gezonde vleessoorten voor je hond, zoals kip, rund, lam of vis.
Aardappelen
Aardappelen kunnen giftig zijn voor honden als ze rauw zijn of als ze groen of blauw verkleurd zijn. Dat komt door een stof die solanine heet. Solanine kan maag- en darmklachten, zenuwverschijnselen en zelfs de dood veroorzaken bij honden. Daarom moet je je hond nooit rauwe aardappelen of de schil geven.
Gekookte aardappelen zijn minder gevaarlijk, omdat het solaninegehalte dan daalt. Maar ook gekookte aardappelen zijn niet echt gezond voor je hond. Ze bevatten veel koolhydraten, die je hond niet goed kan verteren en die kunnen leiden tot overgewicht, diabetes of allergieën.
Het is dus beter om je hond geen aardappelen te geven, of alleen af en toe een klein stukje gekookte aardappel zonder zout of kruiden. Er zijn genoeg andere gezonde snacks voor je hond, zoals wortel, appel, banaan of komkommer.
Druiven en rozijnen
Druiven en rozijnen zijn ook erg giftig voor honden. Ze kunnen acute nierfalen veroorzaken, wat fataal kan zijn. Het is niet precies bekend welke stof in druiven en rozijnen verantwoordelijk is voor de vergiftiging, maar het lijkt erop dat sommige honden er gevoeliger voor zijn dan andere. Het maakt niet uit of de druiven vers, gedroogd of gekookt zijn.
Als je hond druiven of rozijnen heeft gegeten, let dan op symptomen zoals braken, diarree, buikpijn, lusteloosheid of verminderde urineproductie. Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is.
Uien en knoflook
Uien en knoflook bevatten zwavelverbindingen die schadelijk zijn voor de rode bloedcellen van je hond. Ze kunnen hemolytische anemie veroorzaken, een aandoening waarbij de rode bloedcellen afgebroken worden en er te weinig zuurstof naar de organen wordt vervoerd. Dit kan leiden tot zwakte, bleke slijmvliezen, snelle ademhaling, donkere urine of zelfs een shock.
Uien en knoflook zijn giftig in alle vormen: rauw, gekookt, gedroogd of verwerkt in voedsel. De hoeveelheid die schadelijk is voor je hond hangt af van zijn gewicht en de soort ui of knoflook. Als je hond uien of knoflook heeft gegeten, let dan op symptomen zoals braken, diarree, gebrek aan eetlust of lethargie. Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat je hond anemie heeft.
Abrikozen en perziken
Abrikozen en perziken zijn niet giftig voor honden als ze in kleine hoeveelheden worden gegeven, maar ze kunnen wel maagklachten veroorzaken als ze te veel worden gegeten. Het is belangrijk om de pitten te verwijderen, want die bevatten cyanide, een zeer giftige stof die de ademhaling van je hond kan belemmeren en zelfs tot de dood kan leiden.
Je moet je hond dus alleen abrikozen en perziken geven als traktatie, en altijd de pitten eruit halen. Als je hond toch een pit heeft ingeslikt, of als hij symptomen van vergiftiging vertoont, zoals braken, diarree, verwarring of zwakte, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
Xylitol
Xylitol is een kunstmatige zoetstof die veel gebruikt wordt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoepjes, tandpasta of mondwater. Xylitol kan echter levensbedreigend zijn voor honden. Xylitol zorgt ervoor dat de alvleesklier van je hond te veel insuline aanmaakt, waardoor zijn bloedsuikerspiegel daalt. Dit kan leiden tot hypoglycemie, een ernstige aandoening die zich kan uiten in zwakte, trillen, desoriëntatie of zelfs coma.
Daarnaast kan xylitol ook leverfalen veroorzaken bij honden, wat fataal kan zijn. De symptomen van leverfalen kunnen pas na enkele dagen optreden en zijn onder andere geelzucht, braken, diarree, bloedingen of vochtophoping in de buik. Als je hond xylitol heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Elke minuut telt om je hond te redden.
Avocado
Avocado is een populaire vrucht die veel gezonde vetten en vitaminen bevat. Maar voor honden is avocado niet zo gezond. Avocado bevat namelijk persine, een stof die giftig is voor honden en andere dieren. Persine kan hart-, long- en buikproblemen veroorzaken bij je hond. Bovendien kan de grote pit van de avocado een verstopping in de darmen veroorzaken als je hond deze inslikt.
Als je hond avocado heeft gegeten, let dan op symptomen zoals hoesten, benauwdheid, braken, diarree of buikpijn. Raadpleeg je dierenarts als je merkt dat je hond ziek wordt.
Macadamianoten
Macadamianoten zijn heerlijke noten die veel mensen graag eten. Maar voor honden zijn macadamianoten zeer giftig. Macadamianoten kunnen een vergiftiging veroorzaken die zich uit in spierzwakte, trillen, koorts, pijn of verlamming. Het is niet bekend welke stof in macadamianoten verantwoordelijk is voor de vergiftiging, maar het lijkt erop dat sommige honden er gevoeliger voor zijn dan andere.
De hoeveelheid die schadelijk is voor je hond hangt af van zijn gewicht en de soort macadamianoot. Als je hond macadamianoten heeft gegeten, let dan op symptomen zoals braken, diarree, sloomheid of moeite met lopen. Neem contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is.
Nootmuskaat
Nootmuskaat is giftig voor honden als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Het bevat myristicine, een stof die de lever van honden kan beschadigen en psychoactieve effecten kan veroorzaken, zoals hallucinaties en verwardheid.
Je moet je hond dus geen nootmuskaat geven, ook niet als smaakmaker. Als je hond toch nootmuskaat heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Hij of zij kan je adviseren over de beste behandeling.
Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn vaak giftig voor je hond. Ze kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals braken, diarree, krampen, koorts, lever- of nierschade, bloedingen, hallucinaties of zelfs dood. Het hangt af van het soort paddenstoel, de hoeveelheid en de grootte van je hond.
Het is daarom beter om je hond geen paddenstoelen te laten eten, ook niet die uit de winkel. Als je hond toch een paddenstoel heeft gegeten uit de tuin of het bos, probeer dan te achterhalen welke soort het was en neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.
Zuivelproducten
Zuivelproducten zoals melk, kaas of yoghurt kunnen lekker zijn voor mensen, maar niet voor honden. De meeste honden zijn namelijk lactose intolerant, wat betekent dat ze lactose, de suiker in melk, niet goed kunnen verteren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals gasvorming, buikkrampen, diarree of braken.
Bovendien kunnen zuivelproducten ook te veel vet of zout bevatten voor je hond, wat kan leiden tot overgewicht of nierproblemen. Als je je hond zuivelproducten wilt geven, kies dan voor lactosevrije of magere varianten en geef ze met mate.
Melk is niet giftig voor honden, maar het is ook niet erg gezond. Er zijn ook speciale hondenmelk producten die minder lactose bevatten en beter geschikt zijn voor je hond. Je kunt ook andere gezonde snacks geven aan je hond, zoals wortel, appel (zonder pitten) of komkommer.
Zout
Zout is een essentiële stof voor het lichaam van mensen en dieren. Maar te veel zout kan schadelijk zijn voor je hond. Te veel zout kan namelijk leiden tot een te hoge bloeddruk, uitdroging of een verstoring van de elektrolytenbalans in het lichaam. Dit kan weer leiden tot zwellingen in de hersenen of het hart, wat fataal kan zijn voor je hond.
Zout zit in veel producten die wij mensen eten, zoals chips, noten, sojasaus of gezouten vlees. Als je je hond iets wilt geven dat zout bevat, geef dan een kleine hoeveelheid en zorg dat je hond genoeg water drinkt.
Wat Moet je Doen als je Hond Giftig Eten Heeft Gegeten?
Als je hond giftig eten heeft gegeten, is het belangrijk dat je snel handelt. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:
- Probeer te achterhalen wat je hond heeft gegeten en hoeveel. Bewaar de verpakking of het restant van het eten als dat mogelijk is. Dit kan de dierenarts helpen om de juiste behandeling te geven.
- Neem contact op met je dierenarts of een dierenkliniek in de buurt. Vertel wat je hond heeft gegeten, wanneer dat was, hoe je hond zich gedraagt en of hij symptomen vertoont. Volg de instructies van de dierenarts op.
- Laat je hond niet braken, tenzij de dierenarts dat zegt. Sommige stoffen kunnen meer schade aanrichten als ze weer naar boven komen. Geef je hond ook geen melk, water of andere middeltjes om het gif te verdunnen, tenzij de dierenarts dat zegt.
- Houd je hond rustig en warm. Breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere behandeling. Neem de verpakking of het restant van het eten mee als je die hebt.
- Houd in de gaten hoe het met je hond gaat. Let op veranderingen in zijn gedrag, ademhaling, hartslag, temperatuur of urineproductie. Meld dit aan de dierenarts.
Conclusie
Het is belangrijk om altijd goed op te letten wat je je hond geeft en wat hij zelf vindt. Als je twijfelt of iets veilig is voor je hond, vraag het dan eerst aan je dierenarts of zoek het op online. Zo kun je voorkomen dat je hond ziek wordt of erger. Je hond zal je dankbaar zijn!
Laat een reactie achter